25 februari 2018 15:00 - 17:00

Het duo NIHZ bestaat uit Sanna van Elst (blokfluiten en zang) en Bobby Rootveld (gitaren en zang). Zij spelen deze middag de Westerbork Serenade. Rootveld en van Elst brengen al ruim 16 jaar lang onder de naam Duo NIHZ muzikale emotionele programma’s vaak geïnspireerd door ware gebeurtenissen uit de Joodse geschiedenis. Dit doet het duo over de gehele wereld in concertzalen, theaters, kerken en synagogen.

De Westerbork Serenade
In de Westerbork Serenade worden liederen van Johnny & Jones afgewisseld met het werk Shir Hashirim van Gianmartino Maria Durighello.
Johnny and Jones (tekening gemaakt door een medegevangene in kamp Westerbork)

Shir Hashirim werd gecomponeerd in 2015 voor Duo NIHZ. Shir Hashirim is  gebasseerd op het Hooglied in het Oude Testament. Deze muziek komt in verschillende varianten te voorschijn: van Synagogaal-achtige melodieën tot minimal music, renaissance en klezmer-varianten. Shir Hashirim wordt afgewisseld met liedjes van Johnny & Jones. Johnny & Jones was Nederlands  meest populaire zangduo voor de tweede wereldoorlog. Beide musici waren Joods en hun teksten geven een sterk tijdsbeeld weer. Liedjes als Mijnheer Dinges, De Slangenbezweerder, We Hoeven Niet Te Hamsteren en Maak Het Donker In Het Donker vormen een muzikale tijdslijn van midden jaren ’30 tot aan het begin van de oorlog. In de oorlog kwamen Johnny & Jones in Westerbork terecht alwaar ze liedjes over het kamp componeerden zoals De Westerbork Serenade en Wij Sloopen Met Muziek. Ook deze liederen zijn te horen tijdens dit muzikale vertelconcert. De liedjes van Johnny & Jones vormen in afwisseling met Shir Hashirim een bijzonder programma waarin de pakkende teksten van Johnny & Jones afgewisseld worden met het meestal instrumentale Shir Hashirim. Hierbij brengt Shir Hashirim de momenten van rustige bezinning om de emotionele teksten van Johnny & Jones een plaats te geven.

Zie ook: www.duonihz.com

€10 Toevoegen aan winkelwagen